Höyrykonemuseo

Avoinna kesäisin:
la-su 12.00 - 16.00
1.6.-13.8.
  • 10 mk aikuiset
  • 5 mk lapset

Linkkejä: =>


ISNÄSIN HÖYRYKONEMUSEOPROJEKTI
Isnäsin sahan perusti kauppaneuvos Johan Askolin v. 1897. Toiminut sahana 1990-luvun saakka. Viime vuosikymmenien aikana kuitenkin ensin Rauma Repolan ja sittemmin Tampellan omistuksessa.
Vuonna 1995 loppui kaikki toiminta "Askoliinin Sahalla". Huhuttiin että vanhan saha-alueen kaikki rakennukset purettaisiin ja vanha ainutlaatuinen Bolinder höyrykone vuodelta 1918 joka oli jäljellä konehuoneessa myytäisiin romuna.
Isnäsin kylätoimikunta, perustettu v. 1996 halusi toisin. Isnäsin teollisuusalue kuuluu ympäristöministeriön ja museoviraston luetteloon (1993) kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin myös valtakunnallisesti.Kylätoimikunnan mielestä rakennusten purkaminen ja höyrykoneen myyminen romuksi olisi suuren luokan kulttuuriskandaali. Tämän vuoksi projekti Isnäsin höyrykonemuseo aloitettiin.
Kylätoimikunnan onnistui ostaa tarvittavat rakennukset jotta museoprojekti voitaisiin toteuttaa. Höyrykonemuseorakennusta on kunnostettu ja katto on uusittu. Muut rakennukset: portti vahdin)- rakennus, varastorakennus, sepänpaja ja vanhat trukkitallit vuokrataan pienyrittäjille ja käsityölaisille, museoprojektin tukemiseksi. Leader rahat ja muut tuet ovat mahdollistaneet projektin etenemisen näin pitkälle.
Suomessa ei ole ainuttakaan museota joka vastaisi sitä mitä Isnäsissä on säilytetty. Täma siitä huolimatta, että varsinainen saharakennus revittiin ja tasoitettiin maan tasalle.     
 

Startsidan Isnäs-Forum Historie-Forum Ångmaskin Byarådet

webbdesign: Mikael Böök, webbplatsen uppdaterad 16.7.2004